Tafeltennis spelregels
De algemene tafeltennis spelregels zijn opzich niet lastig. Ik zal dan ook hier onder een opsomming geven van de meest gebruikte spelregels. Uiteraard is deze lijst niet compleet aangezien je ook nog meer complexe spelregels hebt zoals verboden rubbers, spelregels die verschillen per niveau en internationale spelregels.
DEELNEMERS
Tafeltennis kunnen zowel mannen als vrouwen spelen. Je kan met ze 2en (enkelspel) of met ze 4en spelen (dubbelspel). Bijna elke leeftijd is welkom bij een tafeltennis vereniging zowel jeugd als senioren.
KLEDING
Elke tafeltennisvereniging heeft zijn eigen clubkleuren en zodoende ook zijn eigen kleding. Als je als vereniging competitie speelt dien je ook deze clubkleding te dragen. Er zijn bepaalde kleuren die niet toegestaan zijn zoals wit een wit t-shirt. Dit omdat het ballete (wat ook meestal wit is) niet goed te zien is op het witte t-shirt.
BATJE / MATERIAAL
Tafeltennis batje
Een batje bestaat uit een houten frame met daarop aan twee kanten tafeltennis rubber. Het frame heeft een handvat die kan verschillen per vorm zo heb je Anatomisch, Holrond, Penhouder en Rechte frames. Ook kan het materiaal van het frame verschillen het kan van hout gemaakt zijn Carbon, Arylate etc. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen zoals dat je meer controle hebt of dat het snel speelt of juist heel licht is.
Tafeltenis rubber
Een tafeltennis rubber is er in vele maten en soorten. Er is voor elke type speler (aanvaller/verdediger/materiaalspeler) een gross aan verschillende rubbers te verkrijgen. Er zijn 3 echt verschillende type rubbers en dat zijn gladde rubbers, noppen rubbers en anti rubbers. De meeste spelers gebruiken de normale gladde rubbers. Noppen wordt vaak gebruikt om of een slecht onderdeel van zijn spel bijvoorbeeld service ontvangst of een slechte backhand te verbergen of om er echt mee te verdedigen. Anti rubbers hebben een contra effect ten opzichten van een normaal glad rubber.
De NTTB schrijft voor dat een frame moet worden voorzien van een rood rubber en een zwart rubber. Dit zodat de tegenstander weet met wat voor rubber er geslagen wordt. Het is namelijk niet verplicht om twee dezelfde rubbers aan beide kanten te plakken.
Tafeltennis balletje
Tafeltennis balletjs zijn er in drie kleuren namelijk wit, geel en oranje. Het balletje moet een afmeting hebben van 40mm diameter en een gewicht van 2,7gram. Er zijn ook verschillende kwaliteiten balletjes van 1 ster naar 3 sterren. De 1 ster balletjes worden meestal gebruikt in trainingen en de 3 sterren balletje in wedstrijden.
TAFELTENNIS ZAAL
Aan de zaal zijn een aantal zaken die van belang zijn tijdens een wedstrijd. Er dient voldoende ruimte te zijn voor de spelers. Het licht moet dus danig zijn dat er goed zicht is en dat er geen schaduw ontstaat op de tafel. Tevens worden de tafels vaak voorzien van hekjes zodat de bal niet naar een andere tafel rolt en daar het spel stil gelegd dient te worden.
TAFELTENNIS TAFEL
Een tafeltennis tafel heeft de volgende afmeting: 274cm lengte, 152,5cm breedte, 7cm hoogte. De dikte van het blad kan varieren maar is meestal iets van 95mm dik. Het netje dient 15,5cm hoog te zijn. Tafeltennis tafels zijn meestal de kleur groen en daar spelen ze dan met witte balletjes op. Tegenwoordig zijn er ook blauwe tafeltennis tafels daar spelen ze veel al met oranje balletjes op.
COMPETITIE
Er is een mannen en een vrouwen competitie. Bij de mannen competitie kan je ook tegen vrouwen komen te spelen. In de vrouwen competitie is er geen plaats voor mannen. Er kan op verschillende niveaus worden gepeeld van de welpen competitie tot aan de 1ste divisie.
Je speelt 3 tegen 3 waarbij één wedstijd het dubbelspel is. Je speelt gewoon alle wedstrijden uit je stopt dus niet als het 6-0 staat. Er zijn 2 competitie helfden per jaar. Je speelt in een poule van meestal 6 teams waarbij je elkaar twee keer treft namelijk een keer thuis en een keer uit. Een competitie helft bestaat dan ook uit 10 wedstrijden.
Aan het einde van de competitie is er dus een winnaar bekend deze zal promoveren naar een hoger niveau en de onderste zal degraderen naar een lager niveau. Per competitie verschilt het soms hoeveel teams er promoveren en degraderen. Dit is namelijk afhankelijk van hoeveel teams er degraderen vanuit de landelijke competitie.
PUNTENTELLING
In een wedstrijd gaat het erom dat je 3 gewonnen games hebt bijvoorbeeld 0-3, 1-3 of 2-3. Elke game gaat tot de 11 punten. Als het 10-10 staat dient er met 2 punten verschil gewonnen te worden bijvoorbeeld 10-12 of 11-13.
SERVICE / OPSLAG
De opslag of service dient om de 2 punten te wisselen van speler. Speler één mag 2x serveren waarna speler twee 2x mag serveren. Als de stand 10-10 is dan dient er om en om geserveerde te worden. Bij de service dient eerst de eigen helft geraakt te worden en daarna de tegenstander zijn helft. Als bij de service het net wordt geraakt en de bal raakt wel de tafel helft van de tegenstander dan dient de service opnieuw plaats te vinden.
Tijdens de service dient de bal ten alle tijden zichtbaar te zijn voor de tegenstander. Je mag dus niet de bal afschermen met je hand of lichaam. Ook dient de bal met een vlakke hand hoog genoeg opgegooid worden. Je mag dus niet uit je hand slaan.
DUBBELSPEL / DUBBELEN
Tijdens de competitie heb je ook het dubbelspel of wel dubbelen. Bij deze opstelling speel je 2 tegen 2 en je mag zelf bepalen van je team welke 2 spelers dat zijn. Tijdens de rally dien je om en om de bal retour te slaan gebeurt dit niet dan is het direct een punt voor de tegenstander.
De service tijdens het dubbelspel dient cross geslagen te worden. Dat bekenend van de rechter tafel helft naar de overkant op de linker tafel helft.
WEDSTRIJDBRIEFJES
Tijdens de competitie dient het wedstrijdbriefje zorgvuldig te worden ingevuld. Zowel alle games als alle punten moeten worden genoteerd. Ook welke speler welke wedstrijd heeft gewonnen moet genoteerd worden dit om de persoonlijke percentage te kunnen berekenen. Aan het einde van de competitie krijgt dient de tegenstander te tekenen voor de uitslag. Deze krijgt een copy mee en een andere copy wordt opgestuurd naar de bond voor verdere verwerking.